Anna Ancher, Syende fisgerpige. ca. 1899 (utsnitt), Randers kunstmuseum

kommende utstilling // Anna Ancher

Gled deg til et lite stykke Skagen i Lillehammer! 13. mars åpner vi den hittil største retrospektive utstillingen om den store danske maleren Anna Ancher.

Lørdag 13. mars

13. mars–15. august 2021

 

Anna Ancher, Solskinn i den blå stue. 1891. Skagens kunstmuseer

Anna Ancher (1859–1935) er en av Nordens viktigste kunstnere i perioden 1880-1920. Hennes solrike interiører og intime portretter tilhører den nordiske kunstkanon.

Et nytt blikk på skagenmaleren

Den forskningsbaserte utstillingen med en tilhørende publikasjon, kaster et nytt blikk på kunstnerens produksjon. Ambisjonen er å løfte Anna Ancher ut av Skagen, i betydningen ut av kunstnerkolonien, som kone til den kjente Michael Ancher og inn i en større sammenheng.

For første gang presentere Anna Anchers rike kunstnerskap fra en bred modernistisk synsvinkel. Utstillingen vil gi mulighet til å se hvordan Ancher fornyet den nordiske malerkunsten med sin uvanlig innovative farge- og penselbruk.

 

Anna Ancher, Interiør med røde valmuer. 1905. Skagens Kunstmuseer

Innholdsrik utstilling

Utstillingen består av mer enn 150 malerier, mange tegninger og et omfattende kontekstmateriale med brev, skissebøker, fotografier og kulturhistoriske gjenstander. Utstillingen er ikke kronologisk presentert, men konsentreres rundt åtte ulike tematiske nedslag i Anna Anchers produksjon.

Eneste utenfor Danmark

Lillehammer Kunstmuseum er det eneste museum utenfor Danmark som skal presentere denne viktige utstillingen. Utstillingen er et samarbeidsprosjekt mellom Statens museum for kunst og Skagens Kunstmuseer.

 

Anna Ancher, Høstarbeidere. 1905. Olje på lerret. Skagens Kunstmuseer

Anna Ancher, En begravelse. 1891. Statens Museum for Kunst, Foto: Jakob Skou-Hansen

 

 

 

 

 

 

 

 

Utstillingen er støttet av Sparebankstiftelsen DNB

Lillehammer, Maihaugvegen 1, Oppland
Lillehammer Museum