Walker Evans: 42nd Street and Sixth Avenue, 1929

Walker Evans: 42nd Street and Sixth Avenue, 1929

FRAMED

- Amerikansk storbyfoto 1907 - 2012

19. oktober 2024–20. april 2025

Utstilling

Storbyens pulserende rytme 

Utstillingen FRAMED inviterer publikum på en spennende visuell reise i de amerikanske metropolene New York, Los Angeles, Chicago og San Francisco i tiårene mellom 1910 og 1980. Med et revolusjonerende nytt fotografisk perspektiv fanger de amerikanske fotokunstnerne inn den pulserende rytmen i bylivet i sine bilder. Vi møter mennesker som nettopp har funnet seg til rette i byen, arbeidere, lekende barn, elskende, flanerende og strandede mennesker. Mange av de i dag ikoniske fotografier holder fast øyeblikk av håp, tragedie, lykke og ikke minst hverdagens skjønnhet.  

Rammene som former metropolens liv 

Med sine urbane stemninger og arkitektoniske landskap vil publikum kunne utforske rammene som former menneskenes liv i den moderne metropolen. Ofte portretterer fotopionere enkeltmennesker eller små grupper langs fortauet, dvs. på den hårfine grensen mellom det offentlige og det private. Interaksjonen med byen formidles gjennom gjensidige blikk og speilinger i et psykologisk og sosialt samspill mellom fotograf, by og samfunn. 

Verdensberømte fotopionere 

I dag er mange av fotografene i utstillingen blant de viktigste representanter innen 1900-tallets fotokunst. Her finns ikoniske verk fra Diane Arbus, Ed Ruscha, Richard Avedon, Berenice Abbott, Edward Weston, Dorothea Lange eller William Eggleston for å nevne bare noen av de 34 kunstnere som er representert. 

Unik i Norge 

Utstillingen utgjør den første komplette visningen av Sparebankstiftelsen DNBs fotografisamling, som er deponert i Lillehammer Kunstmuseum og Drammens museum. Denne unike samlingen beriker samlingene i de to museer på en signifikant måte. 

Prosjektgruppe 

Kuratorer for samling og utstilling er kunsthistorikerne Øivind Storm Bjerke, professor emeritus ved UIO; Åsmund Thorkildsen, tidligere direktør ved Drammens museum og Svein Olav Hoff, tidligere direktør ved Lillehammer Kunstmuseum. Ansvarlig for utstillingsarkitektur og grafisk design til publikasjonen er Snøhetta. 
Prosjektleder Snøhetta: Pia Falk Lind; prosjektleder Lillehammer Kunstmuseum: Therése Selvaag Smerud og Mads Andreas Andreassen 
 

Se vårt daglige program på "Hva skjer kalenderen".

Weegee, Times Square, 3:30 AM Thursday, American Savings Bank, 1946

Ted Croner, New York, ca.1947

Bruce Davidson, Subway Portfolio, 2006

Roy DeCarava, Dancers, 1956

Gary Winogrand, Los Angeles, 1969

Helen Levitt, New York, 1939