Weidemann Stilleben1947 Lillehammer Kunstmuseum Jørn Hagen Artphoto.jpg

Maleri av Jacob Weidemann

Kunstmuseets historie

Museet ble grunnlagt 1927 og er Innlandets eneste kunstmuseum.

Hvert år besøker cirka 30.000 gjester fra inn- og utlandet museet for å oppleve den fremragende samling med norsk og nordisk kunst fra 1800 til i dag, spennende temporære utstillinger og ikke minst et mangfoldig formidlingstilbud for alle aldersgrupper.

Store navn og viktige kunstverk

Høydepunkt i den eldre norske delen av samlingen er blant andre malerier fra J. C. Dahl, Hans Gude, Erik Werenskiold, Eilif Peterssen, Harriet Backer, Christian Krohg, Kitty Kielland, Frits Thaulow, Edvard Munch, Henrik Sørensen, Thorvald Erichsen eller Lars Jorde. Det finns også nordiske verk fra P.S Krøyer, Carl Larsson, August Strindberg og Helene Schjerfbeck.

Når det gjelder samtidskunst kan Hanne Borchgrevink, Gerd Tinglum, Hilmar Fredriksen, Per Barclay, Mathias Faldbakken, Tori Wrånes, Kari Steihaug, Marie Buskow eller Jana Winderen fremheves.

Museet eier også en omfattende samling av verk fra Jakob Weidemann, som bodde store deler av sitt liv på Lillehammer.

Tre private samlinger danner samlingens grunnstamme

  • Einar Lunde, lokal kjøpmann, som i 1927 donerte over 100 malerier med samtidskunst til Lillehammer by. Takket være Lunde ble museet grunnlagt.
  • Oscar Johannessen, antikvitetshandler fra Oslo, donerte hele sin samling av 1800-talls malerier til museet i 1958. Med Johannessens donasjon fikk museet sitt fundament med eldre norsk kunst.
  • Galleristen Jon Dobloug donerte på 2009 store deler av sin samling til museet. Donasjonen består av fremtredende norske kunstnere, først og fremst fra siste halvdel av 1900-tallet. Her finnes blant annet verk fra Håkon Gullvåg, Reidun Tordhol, Gitte Dæhlin og Bjarne Melgaard.  Denne delen av samlingen er et viktig bindeledd til den nyere delen av museets samling.

 

Viksjø, Snøhetta og Breivik

Den første delen av bygget ble tegnet av Erling Viksjø, og ble ferdigstilt i 1963. Her brukte Viksjø naturbetong som fasademateriale, en teknikk for overflatebehandling av betong som han selv utviklet.

30 år senere - i forkant av OL på Lillehammer 1994 – fikk museet sitt store nybygg med den markante svingende trefasaden mot Stortorget. Som første museumsbygg fra Snøhetta arkitekter er dette bygget allerede i dag en ikon i norsk museumsarkitektur.

Samtidig ble Viksjø-bygget rustet opp, og en «kunsthage» med vannløp og renner av naturstein ble utformet av Bård Breivik. Breivik står også som kunstner for den monumentale «Kometen» i rustfri stål over vindusfronten til museets verksted. Denne ble åpnet i 2016.

 

…snart 100 år begeistring for kunst

Museet er en ideell stiftelse som ble etablert 1. april 1994 som en videreutvikling av den gamle institusjonen Lillehammer bys malerisamling, som ble grunnlagt 1927. I 2008 ble Lillehammer Kunstmuseum kåret til «Årets museum». 2018 ble Lillehammer Kunstmuseum en del av Stiftelsen Lillehammer museum som er en av Norges største museumsstiftelser.

 

Nye Planer: Kunsthall Innlandet

Med blikk på byens 200- og museets 100-årsjubileum i 2027 planlegges det en utvidelse med navn «Kunsthall Innlandet». Denne er planlagt under Stortorget med  formål om å for å få mer plass for et bredt formidlingstilbud for alle, en raus samlingspresentasjon samt omfattende temporære utstillinger fremover. MDH-arkitekter vant sommeren 2022 arkitektkonkurransen for museets utvidelse og plassens nye form.