Anna Ancher, Solskinn i den blå stue, 1891 (utsnitt), Skagens kunstmuseer

Anna Ancher – Skagens indre og ytre rom

Lillehammer Kunstmuseum har åpent, men det er påbudt å bruke munnbind innendørs. Vi viser nå den hittil største retrospektive utstillingen om den danske maleren Anna Ancher! Du trenger ikke bestille plass for å se utstillingen på egenhånd.

Hele dagen

13. mars - 15. august

Anna Ancher (1859–1935) er en av Nordens viktigste kunstnere i perioden 1880–1920. Hennes solrike interiører og intime portretter tilhører den nordiske kunstkanon.

Et nytt blikk på skagenmaleren

For første gang presenteres Anna Anchers rike kunstnerskap fra en bred modernistisk synsvinkel. Utstillingen vil gi mulighet til å se hvordan Ancher fornyet den nordiske malerkunsten med sin uvanlig innovative farge- og penselbruk.

Den forskningsbaserte utstillingen med en tilhørende publikasjon, kaster et nytt blikk på kunstnerens produksjon. Ambisjonen er å løfte Anna Ancher ut av Skagen, i betydningen ut av kunstnerkolonien, som kone til den kjente Michael Ancher og inn i en større sammenheng.

Innholdsrik utstilling

Utstillingen består av nesten 200 malerier, mange tegninger og et omfattende kontekstmateriale med brev, skissebøker, fotografier og kulturhistoriske gjenstander. Utstillingen er ikke kronologisk presentert, men konsentreres rundt åtte ulike tematiske nedslag i Anna Anchers produksjon.

Anna Ancher, Interiør med røde valmuer. 1905. Skagens Kunstmuseer

Kino i sal 3

Dokumentarfilmen Kunsten å fange en solstråle gir et gripende innblikk i Anna Anchers liv og kunstneriske virke. Filmen varer 45 minutter og vises i Sal 3 kl. 11:00, 13:00 og 15:00.

Utstillingen er åpen for publikum hver dag i museets åpningstid.

Det er ikke nødvendig å bestille plass på forhånd. Da kan du gå rundt på egenhånd og nyte de flotte maleriene, i trygge omgivelser. Er det mange besøkende i salene på tidspunktet du kommer, ber vi deg bare vente litt til det er trygt og lett å overholde avstand.

Omvisninger (Foreløpig avlyst til og med 11. april)

Vi tilbyr omvisning med en av våre dyktige ansatte hver lørdag og søndag. Ønsker du å delta på en omvisning må du melde deg på. Mer informasjon om tidspunkt og påmelding finner du her! Vi ber om påmelding til omvisningene for å kunne overholde smittevern og tilby en trygg opplevelse. Utenom omvisning kan du gå på egenhånd uten påmelding på forhånd.

Eneste utenfor Danmark

Lillehammer Kunstmuseum er det eneste museum utenfor Danmark som skal presentere denne viktige utstillingen. Utstillingen er et samarbeidsprosjekt mellom Statens museum for kunst og Skagens Kunstmuseer.

Anna Ancher, Høstarbeidere. 1905. Olje på lerret. Skagens Kunstmuseer

Anna Ancher, En begravelse. 1891. Statens Museum for Kunst, Foto: Jakob Skou-Hansen

Utstillingen er et samarbeidsprosjekt med Statens Museum for Kunst i København og Skagens Kunstmuseer.

Utstillingen er støttet av Sparebankstiftelsen DNB

Tiltak for et trygt besøk

Lillehammer Kunstmuseum overholder alle retningslinjer fra helsemyndighetene i forbindelse med koronasituasjonen og vi legger til rette for trygge museumsopplevelser.

Les mer om våre smitteverntiltak.

Vi tar forbehold om at det kan komme endringer hvis retningslinjene fra helsemyndighetene endrer seg.