Kitty Kielland, Torvmyr (1901). Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

FRI LUFT – Kitty L. Kielland

Tidligere utstilling

18. november 2017 – 29. april 2018

18. november åpnet Lillehammer Kunstmuseum den mest omfattende utstillingen med Kitty L. Kielland (1843-1914) noensinne. Utstillingen består av over 100 arbeider innlånt fra en rekke kunstinstitusjoner og private eiere. 

Kielland inntok mannens arena som yrkesaktiv, landskapsmaler og som samfunnsdebattant. Hun plasserte seg naturlig i den nasjonale fortellingen, som mennene inntil da hadde vært alene om å konstruere. Utstillingen løfter frem et kunstnerskap som har fått altfor liten oppmerksomhet i norsk kunsthistorie.


Kitty L. Kielland var en pioner. Som en av de første norske kunstnerne, tok hun med seg impulser fra fransk 1880-tallsmaleri og innførte nyromantikken i Norge. Kielland var en stadig utforskende kunstner, som ikke var redd for å eksperimentere med nye motiver og malemåter. Utstillingen inneholder også verk av kunstnere Kielland var inspirert av eller arbeidet tett med, blant annet Lars Hertevig, Hans Gude, Harriet Backer og Eilif Peterssen.

Det forblåste landskapet og det norske høyfjellet

Kielland var den første som utforsket det forblåste landskapet på Jæren. Senere malte hun fra Østlandet, og var med å innføre nyromantikken i Norge. Mindre kjent er det at hun også malte fra det norske høyfjellet. Utstillingen viser et bredt utvalg av bilder fra hele hennes karriere.

Fri luft

Tittelen «Fri luft» henviser både til at Kielland tok i bruk den mest moderne maleteknikken, friluftsmaleriet, og til hennes engasjement i samfunnsdebatten. Hun var en pioner på maleriets område, men få kjenner til henne som engasjert og frittalende samfunnsdebattant. Hun publiserte artikler, skjønnlitterære tekster og en rekke avisinnlegg om kunst, moral og kvinnesak. Med en forbausende aktualitet finner vi gjenklang fra Kiellands argumenter i dagens likestillingsdebatt. Frihet og sannhet var krav hun satte til kunsten så vel som til livet forøvrig.

Kjærlighet og vennskap

Kielland delte bolig og atelier med Harriet Backer (1845-1932) i om lag 40 år. Publikum og kritikere spør seg om det var snakk om kjærlighet eller vennskap mellom dem. Dette er et av temaene som behandles i utstillingen.

Utforsk fortiden med framtidens øyne

Se Holo Kitty, en del av utstillingen ‘Fri luft – Kitty L. Kielland’. Holo Kitty er landets første kommersielle produksjon med et levende hologram av Kitty i 1:1 størrelse når hun maler på bildet Interiør med malerinnen Annette Anker. Flere av hennes mest kjente malerier er også levendegjort ved å tilføre lydbilder og subtilt animerte elementer i bildene. Beveg deg rundt Kitty L. Kielland eller se maleriene ved å låne iPad Pro, som er tilgjengelig i utstillingen.

Teknologien er banebrytende og gjøres for første gang med iPad i forbindelse med en kunstutstilling - og er muliggjort med teknologi fra Hey-Ho Let’s Go og Apples nye operativsystem, iOS 11.

Kuratorer

Hovedkurator for utstillingen er Inger M.L. Gudmundson, konservator v Stavanger Kunstmuseum/MUST. I prosjektgruppen: Tone Nyaas Lyngstad, konservator v Haugar Vestfold Kunstmuseum og Janeke Meyer Utne, Konservator Lillehammer Kunstmuseum. Utstillingen har vært vist i Stavanger Kunstmuseum og turnerer videre til Haugar Vestfold kunstmuseum (26. mai - 16. september 2018).