Hilmar Fredriksen. Foto: Camilla Damgård / Lillehammer Kunstmuseum
HILMAR FREDRIKSEN. ØYE–BLIKK
Utstilling
Hilmar Fredriksens kunst er både tankefull og befriende humoristisk, og har appell til både unge og gamle. Se den kritikerroste utstillingen!
Utstillingen viser bredden i kunstnerskapet til Hilmar Fredriksen (f. 1953) og rommer gåtefulle objekter, mystiske installasjoner, teatralske remedier, tegninger, maleri og video.
"En sjelden kombinasjon av spiritualitet og humor."
Mona Pahle Bjerke, kunstkritiker i NRK. Les anmeldelsen, som fikk terningkast 6, på NRK sine nettsider.
Multikunstner
Fredriksen er en pioner innenfor performance og konseptkunst i Norden.
Han var også blant de tidligste i Norden som arbeidet med samme tyngde innenfor helt ulike uttrykksformer: maleri, objekt, video, installasjon, konseptkunst og performance.
Med dette har han stått i en særstilling i utviklingen av nordisk samtidskunst i over 40 år.
Religion, myte og mystikk
Fredriksen beveget seg ikke bare mellom mange ulike uttrykksformer, men han hentet også sin inspirasjon fra mange forskjellige kilder. Mange av disse kildene stammer fra religion, myte og mystikk.
Hans arbeider beveger seg uanstrengt mellom momenter fra hverdagslivet, modernismen i kunsten og interessen for mystiske kilder.
Den bruk Hilmar Fredriksen har gjort av kilder fra religion, myte og mystikk har han til felles med mange av modernismens pionerer, fra Kandinsky til Mondrian og Malevitch. Denne siden ved det 20. århundrets billedkunst ble lenge fortrengt eller underbetont.
Kartoteket – et kunstnerisk fenomen
Et kunstnerisk fenomen har imidlertid ligget fast i hans kunstnerskap gjennom nærmere 40 år: Kartoteket. Kartoteket er små malerier på papp-plater og siden 1980-tallet har han laget over 1000 av disse små maleriene.
Kartotekbladene er en viktig del av Fredriksens kunstneriske hukommelse og idé-reservoar. Det er første gang så mange av kartotekbladene vises samlet.