Peder Severin Krøyer, Frokost, Sora, 1880, Olje på treplate. Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design

I italias lys

Tidligere utstilling

4. mars – 4. juni 2017

Et dansk-norsk kunstnerfellesskap 1879-1886 

Drømmen om Italia

Utstillingen «I Italias lys. Et dansk-norsk kunstnerfellesskap 1879-1886» forteller historien om en gruppe danske og norske kunstnere som virkeliggjorde drømmen om Italia i to mindre byer ved Abruzzer-fjellene sør-øst for Roma. I Sora og Civita d'Antino utviklet P.S. Krøyer, Eilif Peterssen, Christian Meyer Ross, Joakim Skovgaard, Kristian Zahrtmann, Theodor Philipsen og Viggo Pedersen sitt maleri i retning av en sterkere realisme inspirert av det italienske lyset, det monumentale landskapet og ikke minst det rike folkelivet.

I Sora malte Krøyer sine berømte bilder Italienske markarbeidere og Italienske landsbyhattemakere og Eillif Peterssen sitt hovedverk Siesta i et osteria i Sora som begge innvarsler realismen i nordisk kunst. Det var Krøyer, Peterssen og Ross som ledet an i oppdagelsen av dette området i Italia i 1880, og de inpirerte en gjeng med danske kunstnere til å følge etter i 1883. Zahrtmann ble forelsket i Civita d'Antino og skulle komme til å oppholde seg der nesten hver sommer mellom 1890 og 1911. På samme måte kom Ross til å oppholde seg i Sora nesten hver sommer frem til sin død i 1904.

Utstillingen viser over 70 malerier av det eksotiske folkelivet og det varierte landskapet rundt Sora og Civita d'Antino.

Mange av bildene har aldri tidligere vært utstilt offentlig.

Den er ledsaget av en omfattende katalog som tar for seg kunstnernes nære forhold til Italia og Sora-regionen.

Prosjektleder: Svein Olav Hoff
Kurator: Jan Kokkin

Utstillingen er et samarbeid mellom Den Hirschsprungske Samling i København, Skovgaard Museet i Viborg og Lillehammer Kunstmuseum.