Dahl Landskap med foss 1835 Lillehammer Kunstmuseum Jørn Hagen Artphoto
Johan Christian Dahl, Landskap med foss, 1835, Lillehammer Kunstmuseum. Foto: Jørn Hagen Artphoto

Ekspedisjoner til Norge skapte nasjonalromantiske malerier

Maleren Johan Christian Dahls detaljrike landskapsbilder av storslått norsk natur gir inntrykk av at han har malt dem direkte i naturen, men det stemmer ikke.

På begynnelsen av 1800-tallet var det nemlig utenkelig for en kunstner å vandre gjennom norsk natur med et stort staffeli. I stedet hadde de med seg skissebøker og gjorde notater underveis.

Til fots med ryggsekk og tunge støvler

Fra 1824 var Johan Christian Dahl professor i Dresden, som var et av de mest moderne kunstakademiene i Europa på den tiden.

Med noen års mellomrom reiste han med skip til Christiania i Norge på forsommeren. Derfra reiste han delvis med hestevogn, men mest gikk han til fots med en gammel ryggsekk, tunge støvler og skissebøker som viktigste følgesvenner.  

Støvler, sekk og neverkont i utstilling.

Reiseutstyr fra 1800-tallet. Foto: Camilla Damgård / Lillehammer Kunstmuseum

Fanget spontane inntrykk

Dahls spontane inntrykk på hans mange reiser i Norge, ble nøyaktig skissert i skisseboken, med blyant og akvarell. Dette kunne være enkeltelementer som skyformasjoner, et reinsdyr, en gård, en klippe eller et gammelt vrak på en strand.

Dahl samlet på disse enkeltinntrykkene, og de fungerte som et «kartotek» til hans større komposisjoner. 

Oljemaleri av seter.

Johan Christian Dahl, Gård i Ytre Kroken, Sogn, 1838, Lillehammer Kunstmuseum. Foto: Jørn Hagen Artphoto

Fra små skisser til store landskapsmalerier

Da kulden og snøen satte inn på høsten, dro han tilbake til det varme atelieret i Dresden. Her ble de mange små "snapshots" fra turen spredt utover gulvet og deretter satt sammen til de store landskapene han konstruerte på lerretet.

De nasjonalromantiske landskapene du kan se på Lillehammer Kunstmuseum er derfor konstruksjoner eller komposisjoner av mange enkelte opptegnelser fra kunstnernes reiser gjennom norsk natur.

Besøk Lillehammer Kunstmuseum og se utvalgte høydepunkter i utstillingen Dahl, Thaulow, Backer, Wrånes...