Kometen_Bård Breivik_HF
Foto: Hilde Fauskerud / Lillehammer Kunstmuseum

Kometen

Kometen er en av Lillehammers mest fotograferte fasader, og er et kunstverk i seg selv.

Snøhetta vant konkurransen om et tilbygg til Lillehammer Kunstmuseum i 2013. Det som virkelig utmerket seg ved vinnerutkastet var det integrerte samarbeidet med Bård Breivik.

Fasade i stål

Bygget fikk en fasade i glass og rustfritt stål. Hele andre plan i bygget var kledd i rustfritt høypolert stål på tre sider. Fasaden ble utformet digitalt. Former ble videre laget i isopor for så å bli støpt og utbanket i Kina. Dette var en videreføring av utformingen av Institutt for informatikk, Oslo 2011.

Fasaden i Lillehammer er abstrakt med en flate som bølger ut og inn. I det ene hjørnet kan en tolke fasaden som en enorm knyttneve som «slår» seg ut av salen på innsiden. Dette gir fasaden en dynamikk og en enorm kraft.

Kometen. Foto: Hilde Fauskerud / Lillehammer Kunstmuseum

 

 

Bård Breivik

Bård Breivik (1948-2016) var en multikunstner, han arbeidet med stein, tre og stål. Han var en internasjonal kapasitet, en nyskapende billedkunster og en fremragende pedagog.

Breiviks likeverdige samarbeid med arkitektfirmaer, særlig Snøhetta, er kjent. Sammen fikk de ut det beste av hverandre. Samarbeidet begynte med Snøhettas humant, modernistiske nybygg til Lillehammer Kunstmuseum som stod ferdig i 1992.

Her laget Breivik sin Kunsthage, til mellomrommet mellom Viksjøs bygg fra 1964 og Snøhettas nybygg. Han tok opp Viksjøs tunge, bombastiske form gjennom renne og store steiner. Dette kobler han med Snøhettas letthet ved bevisst og bruke vann på en lekende måte.

 

Foto: Didrick Stenersen / Visit Oslo Region

 

Foto: Veslemøy Furuseth / Lillehammer Kunstmuseum

Foto: Veslemøy Furuseth / Lillehammer Kunstmuseum