Hilmar Fredriksen, Livets vann, 1990
Hilmar Fredriksen, Livets vann, 1990.

Gammel skapelsesmyte i konseptkunst

Et gammelt kjøleskap og en vifteovn. Dette var de eneste gjenstandene kunstneren Hilmar Fredriksen brukte for å gjenskape en skapelsesberetning fra gammel norrøn mytologi, på kunstbiennalen i Sydney i 1990.

Inspirert av myte og religion

Hilmar Fredriksen er en av de mest kjente konseptkunstnerne vi har i Norge. I konseptkunst er det ideene som spiller den viktigste rollen og de er gjerne av ganske forskjellig slag. Fredriksens kunst er ofte inspirert av ideer fra myte og religion. 

Livets vann

"Livets vann" var tittelen på installasjonen Fredriksen viste i Sydney i 1990. Installasjonen besto av et gammelt kjøleskap, en vifteovn og en veggtekst. Veggteksten gjenga en skapelsesberetning fra gammel norrøn mytologi. Den fortalte om hvordan verden ble til der det kalde og mørke møtte det varme og lyse midt i Ginnungagap, den store intetheten.

I installasjonen skapte kjøleskapet is som tilsvarte mytens kalde og mørke sted, Niflheim. Vifteovnen, på sin side, smeltet isen fra kjøleskapet og bidro til at vannet fordampet, slik som det var i mytens varme og lyse sted, Muspell. Slik gjenskapte Fredriksen denne nordiske skapelsesmyten med enkle, moderne redskaper i et utstillingsrom i Sydney.

En karakteristisk form for konseptkunst

"Livets vann" er et verk som viser Hilmar Fredriksens karakteristiske form for konseptkunst. Denne enkle, men samtidig komplekse installasjonen, kan sees på Lillehammer Kunstmuseum i den aktuelle utstillingen HILMAR FREDRIKSEN ØYE–BLIKK.

Utstillingen vises i perioden 21.oktober til 3.mars 2024.